Юрій Аксенин
Gazeta.ua

A
A
A

У Святошинському райсуді Києва допитали сина Василя Аксенина Юрія

У Святошинському райсуді Києва під час розгляду справи про розстріли на Інститутській у 2014 році щодо ексбійців “Беркуту” Сергія Тамтури й Олександра Маринченка допитали Юрія Аксенина, сина Героя Небесної сотні, чернівчанина Василя Аксенина. Про це повідомляє Укрінформ.

Відповідаючи на запитання прокурора, Аксенин сказав, що був на Майдані з 20 лютого, а до того у Києві участі у протестах не брав. Натомість його батько неодноразово їздив на Майдан і розповідав про те, що там відбувається, і свої враження.

– Батько пояснював, що побили студентів, на його думку, бо думали, що люди розійдуться, і все закінчиться. Батько також повідомляв про застосування зброї працівниками міліції і казав, що бачив, хто у нього стріляв, – розповів Юрій. За його словами, батько не повідомляв щодо застосування до нього зброї працівниками міліції, але розповідав, що бачив, як у бік протестувальників використовувалися гумові кулі.

Аксенин також заявив, що не чув від батька про наявність у нього інформації про те, що люди могли брати участь в акціях за гроші. Батько також не розповідав, що бачив зброю у руках активістів, яка б використовувалася щодо працівників міліції.

За словами чоловіка, батько поінформував його, що дістав поранення неподалік від входу у Жовтневий палац.

Після допиту Юрія Аксенина суд перейшов до доказів, поданих представником потерпілих Євгенією Закревською.

Зокрема, суд дослідив низку документів, серед яких протокол проведення слідчого експерименту, а також відеозаписи, зокрема, щодо слідчого експерименту, та інше.

Головуючий суддя Сергій Дячук оголосив, що розгляд справи продовжиться 14 квітня об 11.00.

Як відомо, житель Чернівців Василь Аксенин був активним учасником Революції гідності. 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській зазнав тяжкого вогнепального поранення і був доправлений до однієї з київських лікарень. Наприкінці лютого 2014 року його прийняли на лікування в клініку польського міста Жешува, де він помер 12 березня 2014 року внаслідок зупинки серця. Указом Президента України від 21 листопада 2014 року Василю Аксенину посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.

Справа про розстріли на Інститутській надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених – колишніх бійців “Беркуту” Павла Аброськіна і Сергія Зінченка. Згодом, у 2016-му році, її об’єднали з обвинуваченням Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими, під час якого Україна передала 127 утримуваних осіб, зокрема і п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Київський апеляційний суд перед обміном звільнив з-під варти Янішевського, Зінченка та Аброськіна, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, і скасував домашній арешт двом Тамтурі й Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання. Згодом Маринченко і Тамтура повернулися до Києва. Вони заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях у справі про розстріли на Майдані.

Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук Янішевського, Зінченка та Аброськіна. Матеріали щодо них суд виділив до розгляду в окремому провадженні та зупинив його до розшуку цих 3 осіб.

   
Новини Чернівецької області

Залишити відповідь

You missed