Завдяки успішній операції вдалося вивести з окупованої території двох українських десантників – ГУР

10.05.2024 14:21

Укрінформ

Завдяки успішній операції ГУР спільно з МВС під назвою «Прапор» російський військовий вивів із окупованої території двох українських військовослужбовців десантно-штурмових військ.

Про це повідомив на пресконференції в Укрінформі представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

«У вересні минулого року відбулась операція «Прапор», завдяки якій успішно вдалось вивезти з окупованих територій двох поранених військовослужбовців десантно-штурмових військ України. Тоді це було лише сухе повідомлення. Насправді мова йшла про спецоперацію «Прапор», яку ми сьогодні можемо оприлюднити і оголосити успішною. Тривала вона понад 8 місяців і закінчилась лише після того, коли всі, хто допомагав у реалізації цієї успішної операції, опинились у безпеці», – поінформував Юсов.

Він уточнив, що лише після того, як родина колишнього російського військовослужбовця Дмитра, який скористався програмою «Хочу жить», була доправлена у безпечне місце, інформація може бути оприлюднена.

Юсов розповів, що Дмитро звернувся до проєкту «Хочу жить», і після цього об’єднались дві операції: операція з переходу і виведення його через лінію фронту і операція з порятунку українських військовослужбовців, які поранені опинились на окупованій території Луганщини.

«Це складна багаторівнева операція, що заслуговує на те, що свого часу про неї точно будуть писати книги і знімати фільми», – сказав Юсов.

За його словами, Дмитро вийшов сам і вивів із собою двох українських військовослужбовців, які знаходились на окупованих територіях рік і 7 місяців.

Під час реалізації цієї операції відбувалось і виготовлення документів прикриття для всіх діючих осіб, і перетин 18 російських блокпостів Дмитром і нашими військовослужбовцями у формі армії загарбника.

Сьогодні хлопці «Чопа» і «Малий» служать у десантно-штурмових військах. Дмитро – у легіоні «Свобода Росії».

Хлопці, перебуваючи на окупованій території, продовжували бути на зв'язку зі своїм командуванням і надавати важливу інформацію, яка допомагала нищити ворога.

Колишній російський військовослужбовець Дмитро повідомив, що він із самого початку розумів, що воювати не хоче, і шукав можливість здатися. На фронті він провів три місяці, перебуваючи в бригаді «Шторм», і там займався забезпеченням. У нього була можливість зрозуміти, де знаходяться блокпости і яким чином вони працюють. Операція була складною, зокрема через те, що наші хлопці погано розмовляли російською, а вивозити їх треба було через 18 блокпостів.

Дмитро зауважив, що останній блокпост вони «пройшли з лопатами без зброї», занурились у ліс і вийшли на потрібну ділянку.

Де знаходились українські військові більше року, не повідомлялось із огляду на безпеку місцевих мешканців, які їм допомагали.

Читайте також: Проєктом «Хочу жить» успішно скористалися понад 260 російських військових – Юсов

Як повідомляв Укрінформ, проєктом «Хочу жить» уже успішно скористалися більше 260 російських військовослужбовців різних звань.

   
Новини з передової

Залишити відповідь

You missed