Захід був затверджений та готувався упродовж трьох місяців, участь Воронюк скасували за три дні до нього.

Фото Л. Воронюк

У Канадському парламенті депутат українського походження Іван Бейкер заблокував виступ засновниці Дня вишиванки з Чернівців Лесі Воронюк через сорочку Степана Бандери. Як пояснив політик, виступ може підхопити російська пропаганда і від цього постраждає сама активістка та українські інтереси.

Про це повідомила Леся Воронюк на своїй сторінці у фейсбуку.

Виступ мав відбутися 9 травня. До нього готувалися упродовж трьох місяців, а участь Воронюк скасували за три дні до нього. Це зробили, аби не було часу реагувати та боротись.

«За інформацією, яку я отримала від керівництва Конгресу Українців Канади, саме цей депутат заблокував мій виступ в парламенті через…увага!… сорочку Степана Бандери, яку ми спільно із проєктом Вишивка в одязі видатних українців Тетяна Зез відтворили у 2022 році (амбасадорами цієї сорочки стали відомі історик Volodymyr Viatrovych  та тележурналістка Yanina Sokolova)», – написала Воронюк.

Іван Бейкер. Фото Л. Воронюк

Воронюк каже, що «у депутата виникло побоювання, що російська пропаганда підхопить цю тему, і постраждаю я особисто, він, а також українські інтереси загалом».

Також вона зауважила, що ситуація, яка склалася, це значно більший виклик та проблема, аніж про діяльність її громадської організації та проєкти.

Воронюк зробила такі висновки:

1. Карколомне лицемірство (заблокувати мій виступ, а самим виступати з трибуни та щиро розповідати, як люблять свято, робити фото та вітальні пости);

2. Максимально проросійські наративи, на які очевидно опирається українське лобі, мовляв, постать Степана Бандери – це небезпечна тема про нацизм тощо;

3. Кволість і відсутність сили. Замість того, щоб починати довготривалу дискусію про вклад Степана Бандери у боротьбу за незалежність України, замість того, щоб відстоювати кордони українського культурного світу і пояснювати іноземцям, що є зона наших цінностей, яку вони не мають права ставити під сумнів, українською стороною все максимально здано у цій ситуації;

4. Відсутність розуміння того, що відбувається в Україні – тобто to be on the same page. Ми пояснювали, що в Україні на офіційному рівні перейменовують вулиці та інші публічні простори на честь Степана Бандери, тож якщо канадійський ліберал, а також деякі старі організації українців так переймаються, будь ласка, нехай все-таки стежать за процесами в українському суспільстві;

5. Відсутність розуміння місії Всесвітнього дня вишиванки – це не просто фестивалі вареників, танців і вітальних промов, це один з майданчиків культурної та політичної презентації України у світі, лобі та інформаційного протистояння росії.

У коментарі Шпальті Леся Воронюк розповіла, що засновники Дня вишиванки намагалися усіляко запевнити канадського парламентаря та певну українську лобістську групу про те, що Степан Бандера не є злом, що ім’я українського героя-повстанця потрібно захищати, що він є офіційним героєм в Україні, а його іменем називають вулиці та інші громадські простори. 

«І ця дискусія розкрила набагато ширший спектр питань і задач про те, чим займається українське лобі в Канаді. На якому рівні інтелектуальних та інформаційних дискусій перебуває», – зазначила вона. 

Засновниця Дня вишиванки каже, що надалі планують надати розголосу про те, що такі виклики існують, і вони не поодинокі. 

«Про те, хто мав би очолювати українські громади за кордоном, і те що це потребує корегування спільно з МЗС і мінкультом та іншими державними інституціями. Щоб ми перебували зі світовим українством на одному рівні».

Вона вважає, що це дискусія, яку потрібно обговорювати також зі світовим конгресом українців. «Це питання не можна залишити, бо така ситуація очевидно повторюватиметься й з іншими українськими ініціативами».

 

Західна Україна

Інформує: Shpalta.media

Залишити відповідь